Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor uv-straling van de zon. Kinderen maken weinig melanine aan. Melanine is de bruine kleur die dient als lichaamseigen zonbescherming. Ook is de kinderhuid zeer dun. De huid van een baby is bijvoorbeeld vijf keer dunner dan die van een volwassene. Kinderen hebben dus van zichzelf een zeer slechte bescherming tegen de zon. De kans dat kinderen verbranden is daardoor groter dan bij volwassenen. Maar ook zonder zonverbranding treedt schade op aan de onbeschermde kinderhuid. Deze schade is deels onomkeerbaar. Op jonge leeftijd onbeschermd in de zon vergroot daarom het risico om op latere leeftijd huidkanker te krijgen. Goede zonbescherming is dus hartstikke belangrijk, zeker bij kinderen. Daarom hebben we alle informatie en tips over zonbescherming op een rijtje gezet.
Verbranding door de zon is een reactie op uv-stralen. Elke keer dat de huid verbrandt, beschadigt het DNA onherstelbaar. De verkregen schade wordt door kinderen hun leven lang meegedragen. Hierdoor wordt de kans op huidkanker groter. Een verbrande huid op kinderleeftijd verdubbelt de kans om later huidkanker te krijgen. Om deze reden kan er niet vroeg genoeg worden gestart met zonbescherming. Een goede zonbescherming bestaat uit drie stappen: weren, kleren en smeren.
Insmeren met een zonnebrandcrème van SPF (factor) 30 tot 50 die beschermt tegen zowel UVA als UVB zou net zo’n gewoonte als tandenpoetsen moeten worden. Het is belangrijk om een routine op te bouwen in het smeren. Wanneer je moet smeren is eigenlijk heel simpel: altijd als de huid wordt blootgesteld aan de zon. Zelfs wanneer het bewolkt is vangen kinderen ongemerkt veel zonnestralen op.
Op zonnige dagen, vakanties of dagjes strand is minstens iedere twee uur smeren een must. Ook na het zwemmen moet opnieuw gesmeerd worden, ook al is de zonnebrandcrème waterproof.
Smeer niet te dun, dan gaat de beschermingsfactor omlaag. De richtlijn voor het insmeren van een kind is 7 theelepels: 1 voor gezicht en hals, 2 voor armen en schouders, 2 voor borst, buik en rug en 2 voor de benen en voeten.
Er zijn zonnebrandcrèmes speciaal voor kinderen beschikbaar. Vaak hebben deze producten minder toegevoegde stoffen zoals parfum. Dat is fijn omdat een kinderhuid dunner is dan die van een volwassene. De kinderhuid is hierdoor niet alleen extra kwetsbaar voor de zon, maar ook voor irritaties.
Kinderen vinden insmeren niet altijd de leukste activiteit van de dag, terwijl juist een kinderhuid zo kwetsbaar is.Naast insmeren bestaat een andere vorm van bescherming, namelijk kleding. De optimale combinatie is om zowel te zonnebrandcrème als kleding te gebruiken voor een goede bescherming tegen de zon. Een hoedje of petje zorgt voor bescherming van het gezicht, het hoofd de nek en de oren. Je kunt het kinderlichaam beschermen met gewone kleding of een omslagdoek. Let wel dat hoe lichter van kleur en hoe dunner de stof, des te meer uv-straling de kleding doorlaat. Een droog wit T-shirt biedt bijvoorbeeld een bescherming van maximaal SPF 15. Als kleding nat wordt, gaat de beschermingsfactor verder omlaag.
Om deze reden bestaat er ook uv-kleding. Uv-kleding beschermt in vergelijking met zonnebrandcrème met minimaal factor 50, ook als de kleding nat wordt. Hiernaast droogt het snel en is het ademend. Je kunt uv-kleding makkelijk uitspoelen.
Vergeet tenslotte de ogen niet. Ook kinderogen zijn extra kwetsbaar voor zonlicht. Zorg er dus voor dat ze een goede kinderzonnebril met voldoende uv-bescherming (en CE-markering) dragen.
Houdt kinderen onder de 1 jaar altijd uit de volle zon. Met weren wordt bedoeld: zoek de schaduw op! De zonkracht (die ook altijd in je weer-app vermeld staat) is een indicatie voor de hoeveelheid uv-straling van de zon op dat moment. De zonkracht is tussen 11 en 15 uur het hoogst. Bij een hoge zonkracht verbrandt de huid sneller dan je denkt. Het is daarom goed om tijdens deze uren de schaduw op te zoeken. In de schaduw is de zonkracht namelijk minder hoog. Bomen, parasols of schaduwdoeken zijn een perfecte manier om schaduw te creëren. Toch kun je in de schaduw ook verbranden, niet alleen omdat de stof van bijvoorbeeld de parasol ook UV-straling doorlaat, maar ook omdat je veel indirecte straling hebt. Indirecte straling weerkaatst bijvoorbeeld via de ondergrond terug omhoog. Houd dus toch altijd in de gaten wanneer voor het laatst gesmeerd is met zonnebrandcrème.
Kinderen zien hoe jij omgaat met bescherming tegen de zon. Geef daarom het goede voorbeeld. Het helpt als je het onderwerp leuk maakt voor kinderen. Knutsel, vertel en zing over dingen die te maken hebben met de zon. Op die manier ben je samen op een leuke manier bezig met zonbescherming.