Aanmeten Therapeutische Elastische Kousen

Therapeutische Elastische Kousen (TEK)
TEK kunnen worden aangemeten in verband met een niet goed werkend vaat- of lymfestelsel of ter preventie van vaatproblemen. U kunt bij ons terecht voor het aanmeten van therapeutische elastische kousen. Bij het aanmeten van deze kousen geven wij u tevens oefeningen mee die u kunt uitvoeren tijdens het werken. Ook voorzien wij u van huidverzorgingsadviezen. Mogelijk kunt u in aanmerking komen voor een vergoeding van deze therapeutische elastische kousen. Deze vergoeding komt uit de basisverzekering dus gaat wel het van het eigen risico af.

Welke functie heeft een TEK?
Een TEK kan om verschillende redenen worden aangemeten, bijvoorbeeld omdat u last heeft van spataderen, vocht in de benen door vaatproblemen of wanneer er sprake is van lymfoedeem. Ook kan een TEK preventief worden aangementen wanneer u een beroep heeft waarbij u lang achter elkaar moet staan. Doordat de kous druk geeft van buitenaf, worden bloed- en lymfevaten gestimuleerd het vocht beter toe en af te voeren. Door te lopen met uw TEK, zal door aanspanning van de kuitspier (kuitspierpomp) de bloedafvoer extra gestimuleerd worden. Hierdoor verbetert de bloedcirculatie. Bewegen is dus belangrijk! Onze huidtherapeuten zullen u, naast het aanmeten van de TEK, ook bewegingsoefeningen meegeven. Tevens geven de huidtherapeuten u adviezen over hoe u uw huid onder de kousen het beste kunt verzorgen.

Hoe vaak moet ik mijn elastische kous(en) dragen?
Voor een optimaal resultaat dient u de TEK dagelijks te dragen. U trekt de kousen bij voorkeur in de ochtend direct na het opstaan aan. Uw benen zijn dan nog niet gezwollen. ’s Avonds voor het slapen gaan trekt u ze weer uit.

Direct een afspraak maken


Aandoeningen: