Acnetherapie

De behandeling van acnetherapie bestaat uit verschillende facetten. Tijdens het eerste consult wordt besproken wat uw hulpvraag is, deze vraag staat centraal. Daarna wordt uw huid onderzocht en uitgebreid uitleg gegeven over hoe de huid werkt, wat is een acne behandeling, wat u zelf kunt doen, welke medicaties er zijn en welke behandelopties wij bieden. Hierbij maken we gebruik van duidelijke huidposters.

“Ik heb een eerlijk en helder intakegesprek gehad, nu weet ik eindelijk wat wel en niet goed is voor mijn huid.”

Wij vinden het belangrijk dat u hierdoor een weloverwogen keuze kunt maken welke behandelmogelijkheid het beste bij u past, het is tenslotte uw huid!

Acne behandeling opties

Er bestaat niet één standaard acne behandeling, elke vorm van acne behoeft een andere aanpak. Hier noemen wij een aantal behandelopties:

– Adviezen en zelfmanagement
– Manuele reiniging van de huid
– Chemische peeling
– Medische camouflage
– Microneedling / Dermapen bij acnelittekens

Adviezen en zelfmanagement
Adviezen en zelfmanagement zijn erg belangrijk. De huidtherapeut is er van overtuigd dat het geven van informatie over de huid en de aandoening onmisbaar is binnen de behandeling. Wanneer u weet wat er precies aan de hand is met uw huid kunt u meebeslissen over de behandeling en over de cosmetica producten die u mogelijk gebruikt of kunt gaan gebruiken. Tijdens de eerste afspraak zal de huidtherapeut u uitleg geven over de huid, de aandoening, de behandelmogelijkheden en cosmeticaproducten. Samen komen we op deze manier tot de behandeling die het beste bij u past.

Manuele reiniging van de huid
Bij het manueel reinigen van de huid wordt de huid gereinigd en worden pustels en comedonen voorzichtig ingeprikt en weggehaald. Hierdoor kan de huid tot rust komen en herstellen. De acne kan zo, in sommige gevallen, onder controle worden gehouden.

Chemische peeling
Door het gebruikt van peelingen (glycol/fruitzuur of pumpkin) wordt de afschilfering van de bovenste huidlaag gestimuleerd. Hierdoor vernieuwt de huid zich en kunnen de acne, lichte pigmentvlekjes en littekens verminderen.
Meestal wordt een kuur van 6 tot 8 behandelingen geadviseerd. Bij deze peelings raden wij een thuisbehandeling aan. Deze bestaat uit een speciale crème waar een percentage glycolzuur in zit. Hierbij wordt de huid optimaal voorbereid op de behandeling door de huidtherapeut.
Bij chemische peelings is het vermijden van zonlicht, zonnebank en zelfbruinende crèmes vanaf 6 weken vóór de behandeling belangrijk. Na de behandeling wordt tevens zonbescherming aangeraden. Deze behandelingen mogen niet uitgevoerd worden wanneer u antibiotica of een vitamine A zuur tegen de acne gebruikt. Geef veranderingen in medicatiegebruik altijd door aan uw huidtherapeut.

Acnetherapie door middel van microneedling

Acnetherapie kan littekens achterlaten, deze littekens zijn vaak zichtbaar als kleine gaatjes in de huid. Soms zijn er naast deze littekens ook pigmentvlekjes achtergebleven. Deze littekens kunnen behandeld worden met chemische peelings maar ook met de dermapen. De dermapen maakt miniscule gaatjes in de huid. Hierdoor wordt het natuurlijke herstelproces van de huid gestimuleerd wat kan resulteren in een egalere huid. Na deze behandeling dient de huid minimaal 3 maanden te herstellen. Het effect van de behandeling wordt binnen deze 3 maanden zichtbaar. Ook bij deze behandeling is het belangrijk gedurende 6 weken voor en 6 weken na de behandeling de zon en de zonnebank te vermijden.

Medische camouflage
Mocht u op zoek zijn naar een camouflageproduct speciaal voor de acne gevoelige huid dan kunt u bij de huidtherapeut voor medische camouflage producten. Deze producten zijn prettig smeerbaar, sluiten de huid niet af en bevatten een zonbeschermingsfactor.

Cosmetica
Bij huidproblemen kunnen sommige huidverzorgingsproducten bijdragen aan het natuurlijk herstel van de huid. In onze praktijk werken wij met La Roche Posay, Lycogel, Eucerin, Meditopics en Marius Fabre. Al deze merken zijn bijzonder geschikt voor de gevoelige huid.

Klik hier om te zien wat u vergoed krijgt van uw zorgverzekering!

Direct een afspraak maken