Acne behandeling

Acne, ook wel jeugdpuistjes, is een vervelende aandoening. Het ontstaat meestal rond de puberteit en gaat over het algemeen na enkele jaren weer weg. Acne kan ontstaan in het gezicht, de hals, het decolleté, de schouders en/of de rug. Uit onderzoek is gebleken dat ongeveer 80% van alle jongeren wel eens last heeft van acne. Dit kan zo nu en dan een puistje en een mee-eter zijn maar dit kan ook een ernstige vorm van acne zijn, met grote ontstekingen, pijnlijke bulten met littekens als gevolg. Het is niet bekend waarom de ene persoon wel veel puistjes en mee-eters ontwikkelt en de andere persoon niet.

Acne kan een flinke impact hebben op het dagelijks functioneren en de kwaliteit van leven. Het hoeft dan niet om een hele heftige acne te gaan, ook enkele puistjes kunnen een grote invloed hebben op hoe je je voelt. Dit verschilt per persoon. Vaak gaat acne gepaard met een gevoel van onzekerheid en schaamte over het uiterlijk. Gezien de grote impact die acne kan hebben op het dagelijks leven en het chronische karakter (acne kán jaren aanwezig zijn), hebben sommige experts gesteld dat acne gezien kan worden als een chronische aandoening.

Is acne te behandelen?

Goed nieuws; de symptomen van acne kunnen behandeld worden. Dit is echter meestal geen ‘quick fix’ en het resultaat kan een tijdje op zich laten wachten, maar het gaat zeker helpen! Er zijn een aantal factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne. Er bestaat, gezien deze verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van acne, niet één kant-en-klare acne behandeling. De behandeling van acne richt zich op 1, of op meerdere van deze factoren tegelijk. Factoren bij ontstaan acne:

– Aanmaak van meer talg door de talgklier in de huid
– Aanwezigheid van meer acne bacteriën op de huid
– De haar(talg)uitgang raakt verstopt met hoorncellen, hierdoor ontstaan mee-eters
– De mee-eters zorgen voor een ontsteking in de huid, een puist

Hoe kan acne behandeld worden?

Zoals hierboven al werd genoemd kan acne behandeld worden. Dit kan op verschillende manieren. Elke vorm van acne behoeft een andere aanpak. Hier noemen wij een aantal behandelopties:

– Adviezen en zelfmanagement
– Manuele reiniging van de huid
– Chemische peeling
– Microneedling / Dermapen bij acnelittekens
– Medische camouflage

Acne kan behandeld worden door de huidtherapeut, huisarts en/of dermatoloog:

Huidtherapeut:

Als huidtherapeuten werken we in de verlengde arm van de huisarts maar dan zonder medicijnen, omdat we geen artsen zijn mogen en kunnen we deze niet voorschrijven. Onze behandeling bestaat uit gerichte zelfzorgadviezen, coaching, dieptereinigingen, het toepassen van peelingen en het uitvoeren van microneedling behandelingen bij acnelittekens. Onze ervaring is dat milde acne op deze manier goed behandeld kan worden. Daarnaast zijn onze adviezen van belang tijdens het gebruiken van medicaties. Hierdoor kunnen medicaties nog beter hun werk doen en voorkom je dat je je huid op de verkeerde manier verzorgt.

Huisarts:

De huisarts stelt de diagnose acne en werkt volgens de NHG standaard Acne. Hierin staat de samenvatting van al het onderzoek dat naar de aandoening acne en naar de behandeling van acne is uitgevoerd. De huisarts kan acne behandelen door het voorschrijven van medicaties.

Dermatoloog:

Wanneer de acne klachten zo ernstig zijn dat de behandeling van de huisarts niet aanslaat kan de huisarts ervoor kiezen om je door te sturen naar de dermatoloog, ook wel de huidarts genoemd. De dermatoloog is een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van huidklachten.

Wat een acne behandeling inhoudt

Naar deze medicaties is uitvoerig onderzoek gedaan en de acne kan door deze medicaties, mits op de juiste manier gebruikt, sterk verminderen. Soms zelfs zo sterk verminderen dat alleen eventuele littekens nog overblijven. Of er – en hoeveel – littekens ontstaan is afhankelijk van de ernst van de acne en van hoe vroeg gestart is met de behandeling. Hoe eerder hoe beter!

Er zijn verschillende soorten medicaties die door de huisarts en dermatoloog ingezet kunnen worden tijdens de behandeling van acne:

– Benzoyperoxide (dit middel is vrij verkrijgbaar, wordt niet vergoed)
– Retinoïden/Adapaleen
– Antibiotica
– Iso-tretinoïne

De medicijnen kunnen zorgen voor een vermindering van de aanmaak van talg, het verminderen van het ophopen van hoorncellen en het verminderen van de acne bacteriën op de huid.

Wanneer wordt gestopt met de medicaties kan het resultaat blijvend zijn. Soms kunnen de acne klachten terug komen. Dit hangt af van een aantal zaken. Bijvoorbeeld van op welke leeftijd er gestopt wordt met de medicatie; zit je nog in de puberteit en ben je gevoelig voor het ontwikkelen van acne? Dan kunnen de puistjes en mee-eters langzaam weer ontstaan. Wanneer dit het geval is dan kun je weer contact opnemen met de huisarts

Adviezen en zelfmanagement

Adviezen en zelfmanagement zijn erg belangrijk. De huidtherapeut is er van overtuigd dat het geven van informatie over de huid en de aandoening onmisbaar is binnen de behandeling. Wanneer u weet wat er precies aan de hand is met uw huid kunt u meebeslissen over de behandeling en over de cosmetica producten die u mogelijk gebruikt of kunt gaan gebruiken. Tijdens de eerste afspraak zal de huidtherapeut u uitleg geven over de huid, de aandoening, de behandelmogelijkheden en cosmeticaproducten. Samen komen we op deze manier tot de behandeling die het beste bij u past.

Manuele reiniging van de huid

Bij het manueel reinigen van de huid wordt de huid gereinigd en worden pustels en comedonen voorzichtig ingeprikt en weggehaald. Hierdoor kan de huid tot rust komen en herstellen. De acne kan zo, in sommige gevallen, onder controle worden gehouden.

Chemische peeling

Door het gebruikt van peelingen (glycol/fruitzuur of pumpkin) wordt de afschilfering van de bovenste huidlaag gestimuleerd. Hierdoor vernieuwt de huid zich en kunnen de acne, lichte pigmentvlekjes en littekens verminderen.
Meestal wordt een kuur van 6 tot 8 behandelingen geadviseerd. Bij deze peelings raden wij een thuisbehandeling aan. Deze bestaat uit een speciale crème waar een percentage glycolzuur in zit.

Hierbij wordt de huid optimaal voorbereid op de behandeling door de huidtherapeut. Bij chemische peelings is het vermijden van zonlicht, zonnebank en zelfbruinende crèmes vanaf 6 weken vóór de behandeling belangrijk. Na de behandeling wordt tevens zonbescherming aangeraden.

Acnetherapie door middel van microneedling

Acnetherapie kan littekens achterlaten, deze littekens zijn vaak zichtbaar als kleine gaatjes in de huid. Soms zijn er naast deze littekens ook pigmentvlekjes achtergebleven. Deze littekens kunnen behandeld worden met chemische peelings maar ook met de dermapen. De dermapen maakt miniscule gaatjes in de huid. Hierdoor wordt het natuurlijke herstelproces van de huid gestimuleerd wat kan resulteren in een egalere huid. Na deze behandeling dient de huid minimaal 3 maanden te herstellen. Het effect van de behandeling wordt binnen deze 3 maanden zichtbaar.

Medische camouflage

Mocht u op zoek zijn naar een camouflageproduct speciaal voor de acne gevoelige huid dan kunt u bij de huidtherapeut voor medische camouflage producten. Deze producten zijn prettig smeerbaar, sluiten de huid niet af en bevatten een zonbeschermingsfactor.

Acnetherapie bij Onze Huid

De behandeling van acnetherapie bestaat uit verschillende facetten. Tijdens het eerste consult wordt besproken wat uw hulpvraag is, deze vraag staat centraal. Daarna wordt uw huid onderzocht en uitgebreid uitleg gegeven over hoe de huid werkt. Bij onze huidtherapeuten kun je met je acne klachten terecht voor gerichte zelfzorgadviezen, coaching, dieptereiniging, het toepassen van peelingen en het uitvoeren van microneedling behandelingen bij acnelittekens.
Sinds 2011 zijn wij als huidtherapeuten direct toegankelijk. Dit betekent dat je bij ons ook zonder verwijzing terecht kunt. Dit kan handig zijn wanneer je jouw acne klachten niet erg/heftig genoeg vindt om mee naar de huisarts te gaan en graag wat advies wilt inwinnen. Wij voorzien je van huidzorgadviezen waar je echt iets mee kunt. Deze adviezen zijn gebaseerd op onderzoek en onze jarenlange ervaring met de behandeling van acne. We delen onze wetenschappelijk kennis over acne en over de huid, zodat je weet wat je zelf wel en niet moet doen en erg belangrijk: dit voorkomt dat je honderden euro’s uitgeeft aan producten die niet werken! De adviezen kunnen we aanvullen met dieptereinigingen, peelingen en bij littekens microneedling behandelingen. Door deze adviezen en behandelingen kunnen klachten een stuk verminderen en ernstige littekens vaak voorkomen worden.

Ook tijdens het gebruik van acnemedicaties kan het goed zijn om met vragen bij ons te komen. Doordat we op de hoogte zijn van welke medicaties er zijn, wat deze medicaties doen en wat eventuele bijwerkingen zijn, kunnen we je ondersteunen en voorzien van adviezen. Van bepaalde bijwerkingen van medicaties kun je door deze adviezen minder last hebben waardoor de kans groter is dat de medicatie zijn werking kan doen. Daarnaast kunnen we behandelingen toepassen, zoals dieptereinigingen, die de behandeling door de huisarts en/of dermatoloog ondersteunen en kunnen zorgen voor een sneller resultaat. Doordat wij op een veilige manier puistjes en mee-eters weg halen
verminder je de kans op littekens aanzienlijk.
Onze huidtherapeuten werken nauw samen met de huisartsen. Sinds een jaar hebben we samen met een aantal huisartsen en apothekers in Veenendaal een projectgroep Huidzorg. Als projectgroep komen we aan aantal keer per jaar samen om casuïstiek te bespreken en de zorg te versterken.

Direct een afspraak maken


Aandoeningen: