Acnetherapie

Talg, mee-eters, puistjes en pukkels

Wanneer je last hebt van mee-eters, puistjes of pukkels, kan dat erg vervelend zijn. Om te begrijpen wat onze acnetherapie zo effectief maakt is het belangrijk om te weten hoe acne kan ontstaan. Er zijn verschillende factoren bekend die een rol spelen bij het ontstaan van acne zoals erfelijke factoren, hormonen en stress.

Talg en de huidflora

Talg is een belangrijke natuurlijke moisturizer(beschermer/natuurlijke verzorging) van je huid en haren en vormt de basis voor je huidflora. Talg voorkomt dat je huid te droog wordt. Een gezonde huid is licht zurig en heeft een pH waarde (zuurgraad) van 4,7-5,5. Deze huid pH is erg belangrijk voor de afweer tegen ziekteverwekkers. De huid bevat een huidflora met verschillende soorten bacteriën. Deze huidflora heeft ook een belangrijke afweerfunctie tegen de ‘echte’ ziekteverwekkers, samen met je lichaamseigen afweerstoffen uit talg. Talg is dus belangrijk voor de natuurlijke afweer van je huid, maar kan soms ook klachten geven. Acnetherapie mag nooit tegen deze beschermlaag in werken.

Mee-eters, puistjes en pukkels

Wanneer je last hebt van acne, zijn comedonen (mee-eters) het eerst zichtbaar, in een later stadium ontstaan er meestal pustels (puistjes) en papels (pukkels).
Onder invloed van hormonen ontstaat er een verhoogde talgaanmaak, hierdoor kan er teveel talg ontstaan in de porie. Er zijn bacteriën die erg houden van het teveel aan talg in de porie. De vetzuren die deze bacteriën uitscheiden tasten de wanden van de porie aan. De wand van de porie reageert hier vervolgens op door meer cellen te produceren. Dit kan er voor zorgen dat de porie verstopt raakt met een hoornpropje (mee-eter). De donkere kleur is een afzetting van pigment in het hoornpropje.
Door vermeerdering van talg, dode huidcellen en bacteriën onder het hoornpropje kan er een puistje (pustel) ontstaan. Wanneer de inhoud niet weg kan, kan wand van porie breken en komt de pus (dode hoornlaagcellen, talg en bacteriën) vrij in de huid, waardoor het afweersysteem van de huid actief aan de slag gaat met deze stofjes. Er kan een pijnlijke rode bult ontstaan (pukkel of papel). In dit stadium is er meer kans op littekentjes.

Onze acnetherapie

Zoals je hebt gelezen zijn er meerdere factoren bekend die een rol spelen bij acne. Onze acnetherapie richt zich op al deze factoren. Allereerst besteden wij veel aandacht aan uitleg over wat acne precies is, over welke medicaties zouden kunnen helpen en wat je zelf het beste kunt doen of laten. We willen jou wijzer maken over je huid. Als je bij ons bent geweest ben je een expert op het gebied van je eigen huid, dit betekent dat je goed weet wat er aan de hand is met je huid. We noemen dit: wijzer met je huid Onze behandeling gaat prima in combinatie met de behandeling van de huisarts. Om het ontstaan van blijvende littekens te voorkomen is het belangrijk om de eerste fase van acne, dus de mee-eters, al aan te pakken. Dit doen we door middel van een dieptereiniging. De huid wordt gereinigd en vervolgens worden de verstoppingen in de porie professioneel verwijderd met een klein steriel naaldje. Dit kunnen we aanvullen met een medische peeling. Deze peeling zorgt er enerzijds voor dat de bovenste huidlaag afschilfert zodat mee-eters worden voorkomen, anderzijds heeft deze peeling een ontstekingsremmende invloed.

Acne littekens

Mocht je last hebben van acne littekens dan kunnen we hier nog veel aan doen om deze minder zichtbaar te maken, ook dit is onderdeel van onze acnetherapie. Acne littekens zijn er in verschillende soorten. De bekendste zijn kuiltjes in de huid, de zogenoemde atrofische littekens. Ook kunnen er rode vlekjes of pigmentvlekjes zijn ontstaan, dit zijn ook een soort littekens (met een moeilijk woord ook wel ‘post-inflammatoire hyperpigmentatie’ genoemd). Acne littekenskunnen door ons behandeld worden door middel van micro-needling (Dermapen). Door gecontroleerd minuscule gaatjes in de huid te maken wordt het huideigen herstel proces in werking gezet. Tijdens dit herstelproces komen er groeifactoren vrij, die zorgen voor de aanmaak van collageen en elastine. Door de behandeling wordt de celdeling tijdelijk verhoogd, oude cellen schilferen in de week na de behandeling versneld af. Door deze behandeling kunnen acnelittekens geleidelijk verminderen. De rode vlekjes en pigmentvlekjes kunnen ook behandeld worden door middel van een medische peeling.

Huidverzorging

Het komt vaak voor dat iemand een droge en vette huid tegelijkertijd heeft. Dit komt meestal doordat er te agressieve producten tegen acne zijn geadviseerd en gebruikt. We kunnen ons voorstellen dat je tijdens je zoektocht naar goede huidverzorging soms door de bomen het bos niet meer ziet. Het is belangrijk om bij het inzetten van verzorgingsproducten rekening te houden met het natuurlijke beschermingslaagje van je huid en deze niet lam te slaan in de strijd tegen acne. Wij adviseren je over welke huidverzorging bewezen effectief is en geven je thuisadviezen. Dit voorkomt dat je veel geld uitgeeft aan producten die niet werken!

Onze acnebehandelingen en huidverzorgingsproducten zijn er op gericht in te grijpen in het proces van het ontstaan van acne. Door de huid goed te onderzoeken en door gericht vragen te stellen, komen we er vaak achter waar de behandeling en producten tegen ingezet moeten worden. Want zoals niet elke huid hetzelfde is, zijn ook acneklachten niet bij iedereen hetzelfde. En kan het behandelplan per huid dus verschillend zijn. Wanneer je één van de besproken klachten herkent en je deze klachten echt goed wil aanpakken, neem dan contact met ons!

Direct een afspraak maken


Aandoeningen: