Hulpmiddelen brandwondlittekens

Littekens na brandwonden
Vaak geven de littekens die ontstaan na tweedegraads- of derdegraadsbrandwonden veel klachten. Over het algemeen is er sprake van hypertrofische littekens. Dit betekent dat het littekenweefsel wat het lichaam heeft aangemaakt, al dan niet met een huidtransplantaat, dikker is dat de oorspronkelijke huid. Er zijn een aantal hulpmiddelen die ingezet kunnen worden om de dikte, de onregelmatige structuur, de roodheid en de jeuk in het littekengebied te verminderen. Onze huidtherapeuten kunnen deze hulpmiddelen voor u aanmeten en bestellen. Dit kan ook als aanvulling op de littekentherapie waarvoor u bij ons terecht kunt.

Drukkleding brandwonden
Drukkleding zorgt voor een constante druk op het littekenweefsel. Doordat de bloedvaatjes in het litteken als het ware worden dichtgedrukt ontstaat er plaatselijk een soort zuurstof tekocht in het litteken. Hierdoor wordt het voor het lichaam lastiger om nog meer littekenweefsel aan te maken. De dikte van het litteken kan dan iets verminderen en hierdoor kan mogelijk worden voorkomen dat het litteken nog dikker wordt. Ook kan de roodheid van het litteken en in sommige gevallen de jeukklachten verminderen. De volgende drukkleding kan geleverd worden:
Lymed drukkleding
Juzo
Thuasne
Varodem Curetex

Siliconenverband en siliconengel
Het exacte werkingsmechanisme van siliconenverband en siliconengel op hypertrofische littekens is niet bekend. Wel is bekend dat de huid door siliconenverband plaatselijk wordt afgesloten waardoor in de huid plaatselijk beter vocht vast gehouden kan worden, dit werkt positief op het littekenweefsel. De volgende siliconenverbanden/siliconengels kunnen geleverd worden:
Bapscarcare
Scarban

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Of staat het hulpmiddel waar u naar op zoek bent er niet tussen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

Direct een afspraak maken


Aandoeningen: