Hulpmiddelen zelfmanagement lymfoedeem

U kunt bij ons terecht voor het aannmeten van speciale huidvriendelijke hulpmiddelen welke kunnen worden ingezet binnen de behandeling van lymfoedeem, huidklachten na bestraling en littekens. Er bestaan tegenwoordig veel verschillende hulpmiddelen van veel verschillende fabrikanten. Hierdoor kan het lastig zijn om door de bomen het bos nog te zien! Toch vinden wij het belangrijk dat u op de hoogte bent van de verschillende producten, gezien het feit dat zelfmanagement zo belangrijk is bij lymfoedeem. Op deze pagina willen wij u een overzicht geven van welke middelen er beschikbaar zijn. Onze huidtherapeuten kunnen in principe alle merken hulpmiddelen aanmeten en leveren.

Zwachtelmateriaal
In de eerste fase van de behandeling staat het verminderen van het lymfoedeem in een lichaamsdeel centraal. Er bestaan verschillende soorten compressieverbanden(zwachtels) welke gebruikt kunnen worden. Hierbij kan onderscheid gemaakt worden tussen de “conventionele multi componentsystemen” – oftewel de losse zwachtels die niet aan andere lagen kleven en die in meerdere lagen om het lichaamsdeel aangebracht kunnen worden – en de twee-componentsystemen en klittenbandsystemen. In de Richtlijn Lymfoedeem staat dat er aanwijzingen zijn dat deze laatste systemen mogelijk meer volumevermindering veroorzaken dan de lossen zwachtels.

Twee-componentensystemen bestaan uit twee lagen die aan elkaar blijven kleven. Het grote voordeel van deze systemen is dat deze zwachtels lang kunnen blijven zitten zonder af te zakken. Daarnaast zijn ze vaak vrij dun waardoor kleding/schoenen veelal gewoon gedragen kunnen worden over het systeem heen. De volgende twee-componentensystemen zijn beschikbaar:
Rosidal TCS
3M Coban en Coban Lite
Urgo K2

Klittenbandsystemen :
Varocare zwachtelsysteem
Medi Circaid

Lymfepads/fibrosepads
Om verhardingen in de huid te verminderen bestaan er speciale lymfepads in allerlei vormen, maten en materialen:
Varodem fibrosepads
Jobst Jovipak (ideaal om te dragen onder een BH of een drukbroekje)
Juzo SoftCompress

Drukverbanden en kousen
Wanneer er lymfoedeem of verhardingen in de huid van de borstkast aanwezig zijn, bijvoorbeeld na de behandeling van borstkanker, kunnen thoraxbandages verlichting bieden. De volgende thoraxbandages zijn beschikbaar:
Thuasne
Juzo
Lymed
Curetex bovenlichaam compressie

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden? Of staat het hulpmiddel waar u naar op zoek bent er niet tussen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Direct een afspraak maken


Aandoeningen: