Littekentherapie

Een litteken is een ‘fysiologisch’ verschijnsel, dit betekent dat het geen ziekte of afwijking is. Een normaal litteken geeft dan ook geen klachten. Helaas ontstaan er vaker dan gedacht littekenklachten. Bij deze klachten kunt u denken aan pijn, jeuk, bewegingsbeperking, een strak gevoel of een storend uiterlijk.

Onze huidtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van deze klachten en wij bieden een breed scala aan behandelmogelijkheden.

Littekenmassage

Door speciale massagetechnieken met de hand of door middel van endermologie toe te passen op het litteken en het omringend gebied kunnen de klachten, zoals ze hierboven beschreven staan, verminderen.

      

Microneedling

Door gecontroleerd miniscule gaatjes te maken in de huid met behulp van de Dermapen wordt het genezingsproces in de huid gestimuleerd. Hierdoor worden littekens en pigment egaler. Dit wordt microneedling genoemd.

Siliconenpleisters/gel of tape

Door siliconenpleisters, siliconengel of speciale tape op het litteken aan te brengen kan het litteken vlakker en soepeler worden, hierdoor zullen de klachten ook afnemen.

Drukkleding

Met name bij hypertrofische (brandwond)littekens kan drukkleding een uitkomst bieden. Door de druk van deze kleding worden de bloedvaatjes als het ware dicht gedrukt waardoor de roodheid en verhevenheid verminderen. Drukkleding kan in vrijwel alle vormen en maten worden aangemeten door ons.

Medische camouflage / dermatografie

Om er voor te zorgen dat de verkleuringen van een litteken minder zichtbaar zijn kan het litteken gecamoufleerd worden. Samen met de huidtherapeut zoekt u een speciale camouflagecrème uit die het meest overeenkomt met uw huidskleur. Deze crème is wrijfvast en waterafstotend. Daarnaast zijn er huidtherapeuten die gespecialiseerd zijn in het aanbrengen van een medische tatoeage in het littekengebied waardoor het verschil in kleur tussen het litteken en de omringende huid minder zichtbaar wordt. In onze praktijk werken we met camouflageproducten van Lycogel en DermaColor.

Peeling

Bij bijvoorbeeld oppervlakkige atrofische littekens kan een chemische peeling (meestal een glycolzuurpeeling) worden aangebracht. Deze peeling zorgt voor afschilfering van de bovenste huidlaag, hierdoor wordt het proces van huidvernieuwing in de bovenste huidlagen versneld. Dit kan ervoor zorgen dat de littekens minder zichtbaar worden.

Bent u benieuwd of wij ook iets aan uw littekenklachten kunnen doen? Neem dan contact met ons op!

Direct een afspraak maken


Aandoeningen: