Je bent klaar met de medische behandelingen in het ziekenhuis. Ineens voelt het behandelde gebied zwaar aan, blijft er een zwelling zichtbaar of trekt het litteken. Dat dit kon gebeuren heeft de arts je van tevoren niet gezegd. Je weet niet zo goed wat je eraan kunt doen. Als huid- en oedeemtherapeut horen we deze ervaring vaak. Wij geven je gespecialiseerde therapie als dat nodig is en vertellen je wat je zelf kunt doen. We hebben veel ervaring en zijn geschoold om klachten bij lymfoedeem en littekens te behandelen. In deze blog wordt kort uiteen gezet wat wij voor jou kunnen betekenen.
Lymfoedeem
Ophoping van lymfevocht is een veelvoorkomende klacht na oncologische behandelingen. Dit heeft te maken met beschadiging van het lymfesysteem door een operatie of bestraling. Omdat lymfoedeem niet vanzelf weggaat en de klachten alleen maar erger worden wanneer er niets aan gedaan wordt is het belangrijk om op tijd de juiste behandeling te starten. De behandeling van lymfoedeem wordt oedeemtherapie genoemd en kan bestaan uit:
Littekenklachten
De wond die na een operatie ontstaat, geneest in verschillende fasen. Dat duurt in totaal minimaal één jaar. Als alles goed gaat, ontstaat er een smal litteken dat
flexibel met je meebeweegt. Bestraling, een ontsteking, het opengaan van de wond of vochtophopingen rondom het litteken kunnen zorgen voor een verstoring van de wondgenezing. Het litteken kan rood blijven, dik worden, strak en trekkerig aanvoelen. De huid rondom het litteken kan verharden en hierdoor kunnen beperkingen in de beweging ontstaan. De behandeling van littekens kan bestaan uit:
Als je zowel oedeem- als litteken- klachten hebt, kan dat gecombineerd behandeld worden.
Waarom voor nazorg naar Huidcentrum Onze Huid?
Blijf niet lopen met klachten of vragen maar neem contact met ons op en laat ons je vertellen wat er aan de klachten gedaan kan worden!
info@onze-huid.nl
(0318) 70 69 50