Hoe ziet een behandeling met glycolzuur er uit?

Huidtherapeut Carlijn Bos vertelt iets over glycolzuurbehandelingen.

Glycolzuur
Glycolzuur valt onder de fruitzuren, deze worden ook wel alpha hydroxy acids (AHA) genoemd. Tijdens een behandeling met glycolzuur worden dode huidcellen verwijderd met fruitzuren, dit noemen we exfoliëren. De afschilfering van de bovenste huidlaag wordt hiermee gestimuleerd. De vochtbalans van de huid wordt hersteld en de aanmaak van collageen wordt gestimuleerd. Door het afschilferen vernieuwt de huid zich en kunnen acne, lichte pigmentvlekjes en littekens verminderen. Daarnaast is een peeling ook geschikt voor het ‘’opfrissen’’ van de huid. In de praktijk maken wij gebruik van 50% en 70% glycolzuur. Voor het beste resultaat worden 6 tot 8 behandelingen, 1x per 2 weken in kuur vorm geadviseerd.

Voor de behandeling
Voorafgaand aan de peeling gebruik je eerst een aantal weken een speciale crème. Hierin zit een laag percentage glycolzuur in om de huid optimaal voor te bereiden op de behandeling met een hoger percentage glycolzuur. Het is van belang dat de huid ook voor de behandeling verder goed wordt verzorgd. Dit houdt in dat zonlicht, de zonnebank en zelfbruinende crèmes 6 weken vóór de behandeling worden vermeden. Goed smeren met minimaal SPF 30 dus!

Tijdens de behandeling
We zullen de huid eerst reinigen zodat make-up, crème of vuil goed verwijderd is. Daarna wordt de peeling aangebracht die de bovenste huidlaag verweekt. Dit voelt (afhankelijk de sterkte van de peeling) als licht prikkend of als een brandend gevoel. Terwijl de peeling op de huid zit houdt de huidtherapeut de huid nauwlettend in de gaten. In het begin zal de peeling minder lang op de huid zitten dan wanneer je al meerdere behandelingen hebt ondergaan.

Direct na de behandeling
Als de peeling lang genoeg op de huid heeft gezeten verwijdert de huidtherapeut de peeling met koud water. De huid is na de behandeling rood en kan soms wat gezwollen zijn. Dit trekt binnen 1 tot 2 dagen weer weg. Wij brengen altijd een zonnebrandcrème aan met minimaal SPF 30.

Dagen na de behandeling
Omdat de peeling de afschilfering van de bovenste huidlaag gestimuleerd, gaat de huid de dagen na de behandeling schilferen. Je kunt verder gewoon make-up gebruiken maar altijd i.c.m. een zonnebrandcrème. Soms ontstaan er kleine korstjes op de huid. Het is belangrijk dat hier niet aan gekrabd wordt en dat de huid rustig kan herstellen. Gedurende de kuur gebruik je elke dag zonnebrandcrème om de huid goed te beschermen, na de laatste behandeling ga je hier nog 6 weken mee door. Ook de zonnebank is een no-go (maar dat is het altijd als je het ons vraagt). Zo bescherm je de huid het best en krijgt je het mooiste resultaat!

Een peeling is een veilige behandeling maar in sommige gevallen kun je de behandeling niet ondergaan. Bijvoorbeeld wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of wanneer je antibiotica of een vitamine A zuur tegen de acne gebruikt. Verandert er iets in je medicatie gebruik laat het dan gelijk aan jouw huidtherapeut weten!

https://onze-huid.nl/wp-content/uploads/2018/03/Glycol-300x232.jpg
Mis niets op het gebied van Onze Huid en volg ons!