Acne

Acne vulgaris, kort acne genoemd, is de medische term voor jeugdpuistjes. Naast deze vorm van acne zijn er nog een aantal andere vormen van acne. Het is een aandoening met een grote invloed op de kwaliteit van het leven. Bij acne is de huid rondom de talgklieren ontstoken. Er kunnen pukkels, pustels (puistjes) en talgophopingen in de vorm van comedonen (mee-eters) aanwezig zijn.

Onze huidtherapeuten behandelen alle vormen van acne en acnelittekens. Deze behandeling kan een aanvulling zijn op de behandeling door de huisarts of dermatoloog of kan een op zichzelf staande behandeling zijn. Een acnebehandeling door onze huidtherapeuten kan onder meer bestaan uit:
• Adviezen en zelfmanagement
• Manuele reiniging van de huid
• Microneedling (dermapen) of Chemische peeling (fruitzuur of glycolzuur peeling)
• Medische camouflage

Klik hier om te zien wat u vergoed krijgt van uw zorgverzekering!

Direct een afspraak maken

Behandelvormen

Adviezen en zelfmanagement

Adviezen en zelfmanagement zijn erg belangrijk. De huidtherapeut is er van overtuigd dat het geven van informatie over de huid en de aandoening onmisbaar is binnen de behandeling. Wanneer u weet wat er precies aan de hand is met uw huid kunt u meebeslissen over de behandeling en over de cosmetica producten die u mogelijk gebruikt of kunt gaan gebruiken. Tijdens de eerste afspraak zal de huidtherapeut u uitleg geven over de huid, de aandoening, de behandelmogelijkheden en cosmeticaproducten. Samen komen we op deze manier tot de behandeling die het beste bij u past.

Manuele reiniging van de huid

Bij het manueel reinigen van de huid wordt de huid gereinigd en worden pustels en comedonen voorzichtig ingeprikt en weggehaald. Hierdoor kan de huid tot rust komen en herstellen. De acne kan zo, in sommige gevallen, onder controle worden gehouden.

Microneedling

Acne kan littekens achterlaten, deze littekens zijn vaak zichtbaar als kleine gaatjes in de huid. Soms zijn er naast deze littekens ook pigmentvlekjes achtergebleven. Deze littekens kunnen behandeld worden met chemische peelings maar ook met de dermapen. De dermapen maakt miniscule gaatjes in de huid. Hierdoor wordt het natuurlijke herstelproces van de huid gestimuleerd wat kan resulteren in een egalere huid. Na deze behandeling dient de huid minimaal 3 maanden te herstellen. Het effect van de behandeling wordt binnen deze 3 maanden zichtbaar. Ook bij deze behandeling is het belangrijk gedurende 6 weken voor en 6 weken na de behandeling de zon en de zonnebank te vermijden.

Chemische peeling

Door het gebruikt van peelingen (glycol/fruitzuur of pumpkin) wordt de afschilfering van de bovenste huidlaag gestimuleerd. Hierdoor vernieuwt de huid zich en kunnen de acne, lichte pigmentvlekjes en littekens verminderen.
Meestal wordt een kuur van 6 tot 8 behandelingen geadviseerd. Bij deze peelings raden wij een thuisbehandeling aan. Deze bestaat uit een speciale crème waar een percentage glycolzuur in zit. Hierbij wordt de huid optimaal voorbereid op de behandeling door de huidtherapeut.
Bij chemische peelings is het vermijden van zonlicht, zonnebank en zelfbruinende crèmes vanaf 6 weken vóór de behandeling belangrijk. Na de behandeling wordt tevens zonbescherming aangeraden. Deze behandelingen mogen niet uitgevoerd worden wanneer u antibiotica of een vitamine A zuur tegen de acne gebruikt. Geef veranderingen in medicatiegebruik altijd door aan uw huidtherapeut.

Medische camouflage

Mocht u op zoek zijn naar een camouflageproduct speciaal voor de acne gevoelige huid dan kunt u bij de huidtherapeut voor medische camouflage producten. Deze producten zijn prettig smeerbaar, sluiten de huid niet af en bevatten een zonbeschermingsfactor.