Droge huid

Veel mensen hebben last van een droge huid, dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Een droge huid kan klachten geven zoals jeuk, irritatie, roodheid en kloven. Bent u benieuwd naar hoe een droge huid ontstaat? En wat u er aan kunt doen?

Onze huid is de hele dag bezig met ons te beschermen tegen invloeden van buitenaf en tegen het verlies van water uit onze huid(het zogenoemde ’transepidermale waterverlies’). In onze opperhuid worden eiwitten geproduceerd die een waterbindende functie hebben en zo waterverlies uit de huid voorkomen. Deze eiwitten worden de ‘Natural Moisturising Factors'(NMF’s) genoemd. Een voorbeeld van zo’n eiwit is ureum, u heeft deze naam vast wel eens op een huidverzorgingsproduct voor de droge huid zien staan.

Een droge huid kan door verschillende oorzaken ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer we veelvuldig gebruik maken van water, schoonmaak- en oplosmiddelen en zeep. Hierdoor verliezen de NMF’s hun werking en wordt de huid droog. Ook kan een lage luchtvochtigheid in verwarmde ruimtes de huid uitdrogen. Naast deze ‘externe’ factoren zijn er ook ‘interne’ factoren, zoals (aangeboren) huidziekten, die de oorzaak zijn van een droge huid. Hier volgen aantal voorbeelden van huidziekten waarbij een droge huid vaak voorkomt.

Constitutioneel eczeem

Constitutioneel eczeem (CE), ook wel atopisch eczeem genoemd, is een veelvoorkomende chronische huidaandoening met een ernstige invloed op de kwaliteit van leven. Veel mensen met CE hebben naast het eczeem ook hooikoorts en/of astma. Mensen met CE hebben vaak een droge huid, dit komt door een defect in de aanmaak van de voorloper van de NMF’s. Hierdoor is de huid vaak droog en is de barrièrefunctie van de huid niet optimaal, en dus gevoelig voor invloeden van buitenaf.

Ichthyosis

Dit wordt ook wel de ‘vissenschubziekte’ genoemd, en wordt gekenmerkt door een zeer droge verdikte opperhuid met schilfers. Er zijn verschillende vormen van deze huidaandoening. Ichthyosis is een aangeboren huidaandoening maar meestal niet direct na de geboorte zichtbaar.

Psoriasis

Psoriasis is net als CE een chronische huidaandoening waarbij rode en schilferende plekken op de voorgrond staan, vooral op de ellebogen, de knieën en het behaarde hoofd. Erfelijke aanleg speelt een belangrijke rol bij het ontstaan van psoriasis. Wanneer iemand aanleg heeft voor psoriasis kan de aandoening worden uitgelokt of bestaande klachten worden verergerd door onder andere infecties, beschadigingen van de huid, stress, alcohol en roken.

Wij geven in onze praktijk uitgebreid advies over het omgaan met de droge huid!

Bronnen:
www.huidziekten.nl
www.huidhuis.nl
Groot, d. A., Toonstra, J., & Lorist, J. (2012). Dermatologie voor huidtherapeuten. Den Haag: Boom Lemma uitgevers

Direct een afspraak maken


Behandelvormen voor: Droge huid