Kapperseczeem

Wat is het?
Kapperseczeem is een verzamelnaam voor een aantal verschillende huidklachten aan met name de handen(handeczeem) en soms in het gezicht en/of het gehele lichaam bij personen die het kappersvak uitvoeren.

Hoe herken ik het?
Vaak zijn er huidklachten aan de handen en vingers. Er kunnen rode bultjes op de vingertoppen aanwezig zijn maar ook uitgebreidere eczeemklachten over de gehele vingers, handen en andere lichaamsdelen.

Deze eczeemklachten zijn te herkennen door:
– roodheid
– zwellingen
– schilfering
– vervellingen
– wondjes
– blaasjes
– eeltvorming
– pijnlijke kloofjes

Deze klachten hebben een flinke negatieve invloed op het kunnen uitvoeren van het werk én de kwaliteit van leven. Op www.beroepsziekten.nl is terug te lezen dat deze klachten berucht zijn als oorzaak voor verzuim onder kappers.

Hoe ontstaat het?
De huid heeft een zeer belangrijke barrièrefunctie. Het moet ons beschermen tegen allerlei invloeden van buitenaf. De werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden in het kappersvak kunnen deze barrièrefunctie flink aantasten. De oorzaak van de klachten is vaak een combinatie van de werkzaamheden. Uitdroging van de huid is een van de belangrijkste factoren die voor klachten kan zorgen, door deze uitdroging is de barrièrefunctie van de huid verzwakt waardoor de huid gevoeliger is voor irriterende stoffen of allergenen (stoffen waarvan bekend is dat ze allergie kunnen veroorzaken).

Deze uitdroging kan ontstaan door:
– Het vele contact met water;
– De temperatuurswisselingen tijdens het föhnen en wassen.

Wanneer iemand bekend is met constitutioneel eczeem is er sprake van een ‘aangeboren’ droge huid. Het vele wassen en föhnen heeft dan nog meer (sneller) gevolgen voor de huid. Wat het allemaal nog een stuk vervelender kan maken is het feit dat in het kappersvak veel gewerkt wordt met allergenen, dus stoffen waarvan bekend is dat ze allergie kunnen veroorzaken. Op deze website kunt u meer informatie vinden over deze stoffen.

Al om al kan gesteld worden dat de huid van kappers het zwaar te verduren krijgt tijdens het werk.

Hoe wordt de diagnose gesteld?
De huisarts kan door het stellen van vragen en het uitvoeren van lichamelijk onderzoek de diagnose stellen. Wanneer het voor de huisarts niet geheel duidelijk wordt wat er aan de hand is kan de huisarts besluiten om een verwijzing uit te schrijven voor onderzoek door een dermatoloog.

Daarnaast kan er online op een aantal websites een zelftest uitgevoerd worden waaruit kan blijken of de klachten te maken hebben met het uitvoeren van het kappersvak, dus of er sprake is van een van de huidklachten die vallen onder de noemer “kapperseczeem” en “handeczeem”. Op de volgende websites zijn deze zelftesten te vinden:
www.healthyhairdresser.nl
www.huidenarbeid.nl
www.beroepsziekten.nl

De diagnose is gesteld, wat nu?
Wanneer duidelijk is geworden dat er sprake is van handeczeem is het van belang dat de klachten op de juiste manier worden behandeld. De basis van de behandeling is het goed ‘vet’ houden van de huid, dus door het gebruik van een basiscrème of basiszalf de barrière van de huid te versterken. Actieve eczeem kan worden behandeld door middel van een hormoonpreparaat. Daarnaast is het beschermen van de huid tegen het vele wassen, temperatuurswisselingen en irriterende stoffen/allergenen erg belangrijk. Dit kan onder andere door:
– het gebruiken van goede handschoenen;
– het niet langer dan 30 minuten achter elkaar werken met natte handen;
– het haar van een klant pas gaan verven als het is geknipt, om zo te voorkomen dat kappers lang aan vochtig en net geverfd haar worden blootgesteld.

Onze huidtherapeuten kunnen op een laagdrempelige, coachende manier begeleiding bieden bij het vinden van de juiste hulpmiddelen en het naleven van de ‘leefregels en adviezen’.

De website van het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten vindt u hier.

Direct een afspraak maken


Behandelvormen voor: Kapperseczeem