Vochtophoping?
Onze huid- en oedeemtherapeuten hebben zich gespecialiseerd in de behandeling van lymfoedeem. Op deze pagina vertellen we wat lymfoedeem inhoudt. Klik hier voor informatie over onze behandeling van lymfoedeem.
Lymfoedeem
Lymfoedeem geeft in het begin vage klachten: een zwaar gevoel soms met tintelingen. In een later stadium kan dit overgaan in een zeurende, soms stekende pijn of een gevoel van stijfheid met bewegingsbeperkingen. Het gebied wordt dikker en bij lichte druk blijft er soms een deukje achter. Lymfoedeem kan in ieder lichaamsdeel voorkomen, bijvoorbeeld in de arm, been, hals, gezicht of het scrotum. Lymfoedeem in de borst zorgt ervoor dat het weefsel compacter en steviger wordt. De borst is juist kleiner dan de niet-behandelde borst of dikker door het oedeem en de huid kan vreemd en strak aanvoelen.
Oorzaak lymfoedeem
Het lymfestelsel bevindt zich in ons hele lichaam en zuivert de weefsels van afvalstoffen, bacteriën, schimmels en virussen. Het voert het overtollige vocht af. Wanneer er tijdens een operatie lymfeknopen worden verwijderd of bestraald, dan ontstaat er schade. Soms wordt dan het lymfevocht plaatselijk niet goed afgevoerd. Zo ontstaat er een ophoping van vocht: het zogenaamde ‘secundaire lymfoedeem’. Lymfoedeem kan ook aangeboren zijn; er zit dan een fout in de bouw of functie van bepaalde lymfeknopen of lymfevaten ergens in het lichaam. Dit noemen we ‘primair lymfoedeem’.
Op de website van het Nederlands Netwerk voor Lymfoedeem & Lipoedeem kun je nog meer informatie vinden over de aandoening.
Vermoed je dat je lymfoedeem hebt? Neem dan contact met ons op, onze huidtherapeuten kunnen je alles vertellen over de aandoening en de behandeling.