Overbeharing

Heeft u als vrouw last van vervelende harde en dikke haartjes in het gezicht? Wist u dat u niet de enige bent? Uit onderzoek blijkt dat dit bij 5-10% van de vrouwen vóór de menopauze voor komt. Overbeharing kan aanleiding zijn tot angst en stressklachten, sociale vermijding en verwarring en gepieker over genderidentiteit. Er bestaan twee vormen, hypertrichose en hirsutisme. Meestal komen ze afzonderlijk voor maar soms gecombineerd.

Hypertrichose

Van hypertrichose spreekt men als er sprake is van overbeharing op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. De haren op deze plaatsen worden dan wat dikker en/of langer. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Hirsutisme

Wanneer er haargoei optreedt bij vrouwen op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen spreekt men van hirsutisme. De haren verschijnen op plaatsen waar vrouwen gewoonlijk alleen donshaar hebben, dus op bovenlip, wangen, kin, hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Vaak zie je dat ook op armen en benen de haargroei meer dan ‘normaal’ is.

Oorzaken

Overbeharing kan aangeboren zijn, daarnaast kan het zijn dat er een overgevoeligheid van de haarzakjes voor een normale hoeveelheid mannelijke hormonen (androgenen) aanwezig is. Sommige vrouwen met hirsutisme hebben een verhoogde hoeveelheid androgenen in het bloed.

Onze huidtherapeuten kunnen de ongewenste haargroei behandelen met behulp van de Diodelaser of met behulp van elektrische epilatie.

Klik hier om te zien wat u van uw zorgverzekering vergoed krijgt!

Direct een afspraak maken


Behandelvormen voor: Overbeharing