Ongewenste haren in het gezicht, wat is er aan te doen?

Wist u dat er veel vrouwen zijn die hier last van hebben? Niet alleen vrouwen met een donkere haarkleur hebben hier last van. Ook bij vrouwen met lichtblond haar kunnen dikke donkere haren in het gezicht groeien.

We onderscheiden twee typen ‘overbeharing’:

Hypertrichose is overmatige haargroei op plaatsen waar van nature al enige haargroei is. Er kunnen fijne haartjes verschijnen in het gezicht, bij de slapen en bij de wenkbrauwen. Haren op de armen kunnen langer worden en in aantal toenemen. Onderbenen en romp zijn dan meestal ook zwaarder behaard. Hypertrichose komt zowel bij mannen als bij vrouwen voor en ontstaat in de puberteit.

Bij hirsutisme krijgen vrouwen haren op plaatsen waar meestal alleen mannen haren ontwikkelen. In plaats van donshaar verschijnt er veel en donker haar op plekken als de bovenlip, wangen, kin en hals, rond de tepels, op de borst, de rug, de buik en in de liesstreek. Ook op armen en benen is de haargroei meer dan ‘normaal’.

Tijdelijke resultaten

Er zijn verschillende methoden om zelf overmatige haargroei aan te pakken, denk aan:
– Scheren
– Epileren
– Harsen
– Ontharingscrème
– Epileren met touw
Het resultaat van deze methoden is tijdelijk, de haren zullen na verloop van tijd weer terugkomen.

Definitief ontharen

Om de haren definitief te laten verdwijnen kan Laser/IPL of elektrische epilatie worden toegepast. Onder ‘definitief’ verstaan we overigens een vermindering van de haargroei van 70-90%. Er bestaat geen enkele methode waarbij 100% van de haargroei definitief weg blijft. Wat fabrikanten/websites/bedrijven ook beweren. Er zijn een aantal verschillen tussen deze opties en beide opties hebben voor- en nadelen.

Laser en IPL behandelingen

Laser en IPL behandelingen behoren tot de ‘fotothermolyse’. De huid wordt zeer kort blootgesteld aan een lichtbundel met een specifieke golflengte. Bij iedere laserpulse/lichtflits wordt een aantal haren tegelijk geraakt, daardoor kunnen in korte tijd grote oppervlakten behandeld worden. Dit is een van de grootste voordelen van deze methode. De nadelen van deze methode zijn dat het niet op blonde op grijze haren toegepast kan worden en dan de kosten van de behandelingen vrij hoog zijn. Gedurende de behandelperiode dient de zon en de zonnebank vermeden te worden, dit kan tevens als nadeel worden ervaren.Elektrische epilatie

Bij elektrische epilatie laat de huidtherapeut een minuscuul naaldje in het haarzakje glijden en geeft vervolgens enkele seconden stroom. Door de stroom ontstaat er warmte in het haarzakje, waardoor de haar beschadigd en vernietigd wordt. Deze methode werkt bij iedere haarkleur, dus ook bij blonde en grijze haren. Het grootste nadeel is dat er per behandeling minder haren behandeld kunnen worden en dat er in totaal meer behandelingen nodig zijn. De kosten per behandeling zijn wel lager dan de kosten van Laser en IPL.

Bijwerkingen

Voor beide methoden geldt dat de haren niet na 1 behandeling weg zullen blijven en dat er, hoewel zeldzaam, bijwerkingen kunnen ontstaan. Op het behandelde gebied kan roodheid en een branderig gevoel ontstaan gedurende 24 tot 48 uur na de behandeling. .

De kans dat de volgende bijwerkingen optreden is zeer minimaal:
• Langdurige roodheid, tot ongeveer 1 week na de behandeling
• Lichte verbrandingen van de huid met soms vorming van lichte blaasjes
• Donkere of lichte pigmentvlekken (hyper- of hypopigmentatie), in het bijzonder bij blootstelling aan de zon of zonnebank
• Infecties – zeldzaam
• Littekens – zeldzaam

In ons huidcentrum passen we zowel laserbehandelingen als elektrische epilatie toe. Neem voor meer informatie contact met ons op!

 

 

https://onze-huid.nl/wp-content/uploads/2016/02/Afbeelding4-300x227.jpg
Mis niets op het gebied van Onze Huid en volg ons!