Wat is een huidtherapeut?

Een huidtherapeut, een schoonheidsspecialiste, een dermatoloog.. weet u wanneer u waar heen moet gaan?

Eén ding hebben deze disciplines gemeen: een grote passie voor de huid!
Er zijn wel wat verschillen, wij zetten voor u uiteen wat deze disciplines doen:

Dermatoloog
De dermatoloog of huidarts is een discipline die geneeskunde heeft gestudeerd en zich daarna heeft gespecialiseerd in de dermatologie (huid). De dermatoloog is dus een arts en is, naast de huisarts, de enige discipline die medicijnen mag voorschrijven ter behandeling van huidaandoeningen. De dermatoloog valt onder de ’tweedelijnszorg’. Dit betekent dat de dermatoloog werkzaam is in het ziekenhuis of kliniek en dat er een verwijzing van de huisarts nodig is om een afspraak te kunnen maken met de dermatoloog.

Huidtherapeut
De huidtherapeut heeft de vierjarige HBO opleiding Huidtherapie afgerond. Na afronding van deze opleiding is de huidtherapeut tevens “oedeemtherapeut”. Dit betekent dat de huidtherapeut ook bekwaam is om lymfoedeem en lipoedeem te behandelen, dat de huidtherapeut mag zwachtelen en hulpmiddelen zoals drukkleding en therapeutische elastische kousen (steunkousen) mag aanmeten. De huidtherapeut valt onder de “eerstelijnszorg”, dit betekent dat er geen verwijzing nodig is om een afspraak te maken bij de huidtherapeut. Sommige zorgverzekeringen vragen nog wel een verwijzing wanneer u gebruik wilt maken van vergoedingen van behandelingen van de huidtherapeut. Tijdens de opleiding Huidtherapie is de huidtherapeut opgeleid om mensen met huidaandoeningen te begeleiden en indien nodig te behandelen (dus zonder medicijnen). Dit doet de huidtherapeut vaak als aanvulling op de behandeling van de huisarts of dermatoloog. De huidtherapeut kunt u dus raadplegen bij een zieke of beschadigde huid. Denkt u hierbij aan acne, lymfoedeem, lipoedeem, veneus oedeem, huidklachten na oncologische behandeling, (brandwond)littekenproblematiek, constitutioneel eczeem, overbeharing, goedaardige huidoneffenheden en rosacea. Huidtherapeuten zijn lid van de Nederlandse Vereniging van Huidtherapeuten, klik hier voor de website van deze vereniging.

Schoonheidsspecialist
De schoonheidsspecialist heeft zich gespecialiseerd in het behandelen en verbeteren van de gezonde huid. Ook zijn er schoonheidsspecialsten die extra modules hebben gevolgd zoals elektrische epilatie, acnetherapie en camouflagetherapie. De brancheorganisatie van de schoonheidsspecialisten heet ANBOS, klik hier voor de website van deze organisatie.

https://onze-huid.nl/wp-content/uploads/2017/05/nvh.png
Mis niets op het gebied van Onze Huid en volg ons!