Welke invloed heeft voeding op rosacea?

Door: Karlijn Sterkenburg, huidtherapeut

Rosacea is een chronische huidaandoening en kenmerkt zich door telkens terugkerende klachten van roodheid, gesprongen vaatjes, bultjes, puistjes en vochtophopingen in het gezicht. Wat rosacea van jeugdpuistjes onderscheidt is de afwezigheid van mee-eters. Er worden verschillende vormen van rosacea onderscheiden die alleen of samen voor kunnen komen. Hier volgen de officiële namen (welke je op zich gelijk weer mag vergeten):
– Erythematoteleangiëctatische rosacea waarbij er met name roodheid en vaatjes aanwezig zijn;
– Papulopustuleuze rosacea waarbij er met name puistjes en bultjes ontstaan en weer verdwijnen;
– Phymateuze rosacea waarbij de huid (vaak de neus) dikker wordt en onregelmatiger wordt;
– Oculaire rosacea waarbij de klachten zich vooral voordoen in en rond de ogen.

De klachten van rosacea zijn vaak onschuldig (behalve de klachten rond de ogen) maar kunnen een grote invloed hebben op de kwaliteit van leven!
Bepaalde invloeden van buitenaf zoals warmte, zonlicht, cosmetica, huidverzorgingsproducten en sommige geneesmiddelen worden vaak genoemd als uitlokkende factoren.

In onze praktijk krijgen wij regelmatig de vraag of de klachten van rosacea behandeld kunnen worden door bepaalde voeding te vermijden.
Dit heeft mij aangezet tot een klein literatuuronderzoekje in de wetenschappelijke literatuur en de conclusie deel ik graag hier met jullie!

Er kwamen met name artikelen naar voren waarin de behandeling met behulp van medicatie van rosacea werd beschreven, niet met behulp van een dieët. In veel artikelen werd genoemd dat bekend is dat alcohol en bepaalde kruiden voor verergering kunnen zorgen maar over andere voedingsmiddelen werd weinig gezegd. Toen ik net de hoop op een antwoord wilde opgeven kwam ik in een artikel over uitlokkende factoren van rosacea de website van de National Rosacea Society(NRS) tegen. De NRS is een Amerikaanse organisatie die als doel heeft het leven van mensen met rosacea te verbeteren. Dit willen zij bereiken door bekendheid over de aandoening te vergroten, kennis te delen en wetenschappelijk onderzoek naar de aandoening te stimuleren. Ze hebben een enquete gehouden onder 1066 personen met rosacea in Amerika en in deze enquete hebben ze gevraagd naar welke factoren de klachten van rosacea verergeren.

Er kwam een hele lijst uit, de meest genoemde factoren hebben ze op een rijtje gezet met daarachter het percentage van de mensen die dit als uitlokkende factor ervaren, dit rijtje heb ik vertaald:

Zon blootstelling 81%
Emotionele stress 79%
Warm weer 75%
Wind 57%
Zware inspanning 56%
Alcohol consumptie 52%
Hete baden 51%
Koud weer 46%
Gekruid voedsel 45%
Vochtigheid 44%
Warme ruimtes 41%
Bepaalde huidverzoringsproducten 41%
Warme dranken 36%
Bepaalde cosmetica 27%
Medicaties 15%
Medische condities 15%
Bepaald fruit 13%
Gemarineerd vlees 10%
Bepaalde groenten 9%
Zuivel producten 8%
Andere factoren 24%

Dat is dus een hele lijst! Wanneer je kijkt naar hoeveel procent van de mensen voedingsmiddelen als uitlokkende factoren hebben genoemd dan komen alcohol en kruiden het meest naar voren. Bepaalde soorten fruit, groenten, gemarineerd vlees en zuivel producten worden wel als uitlokkende factoren genoemd maar niet zo vaak. Uit deze lijst kan worden opgemaakt dat het per persoon verschillend kan zijn welke factoren de klachten uitlokken. Het kan een hele zoektocht zijn om er achter te komen welke voedingsmiddelen de klachten verergeren. Op de website van de NRS wordt het advies gegeven om gedurende twee weken een dagboekje bij te houden waarin je per dag onder andere kunt aangeven hoe het met de klachten gaat en welke voedingsmiddelen je hebt genuttigd maar ook welke activiteiten je hebt ondernomen en welke huidverzorgingsproducten je hebt gebruikt. Hier vind je de link naar een voorbeeld van zo’n dagboekje.

Terugkomend op de vraag of klachten van rosacea behandeld kunnen worden door bepaalde voedingsmiddelen te vermijden kunnen we eigelijk alleen zeggen dat dit een persoonlijke zoektocht zal zijn. De kans dat je reageert op blootstelling aan de zon, alcohol of kruiden is vrij groot. De kans dat je reageert op andere voedingsmiddelen is aanwezig maar lijkt iets kleiner.

Naast het rekening houden met de uitlokkende factoren zijn er behandelmethodes om de rode huid te kalmeren. Dit kan door het gebruik van medicatie die uw huisarts of dermatoloog u kan voorschrijven, maar ook door adviezen van en behandeling door onze huidtherapeuten. De kleine gesprongen bloedvaatjes (teleangiëctasieën) kunnen wij behandelen d.m.v. lasertherapie of elektrocoagulatie met een miniscuul naaldje. Daarnaast kunt u bij ons terecht voor speciale camouflagemiddelen.

https://onze-huid.nl/wp-content/uploads/2016/02/couperose-300x191.jpg
Mis niets op het gebied van Onze Huid en volg ons!